fredag 28 maj 2010

Underbara England, en del av paradiset!

Vet inte vad jag ska börja! Dessa sex dagar har varit fyllda av skratt, solsken, vackra vyer, en busschaufför med typisk engelsk humor och stöddighet, frodiga rhododendron, ägg och bacon frukostar, söta blommor, snabbshopping på tesco, helt otroliga trädgårdar och underbara människor!

När hemresan började närma sig ville man allt annat än hem till verkligheten! Hemma väntade en stökig lägenhet, tomt kylskåp, massa skolarbete, redovisning, jobb, vänner som man inte hinner träffa och tråkigast av allt... att min tid som trädgårdsingenjörsstudent på Alnarp börjar närma sig slutet och klassen skiljs åt! När allt kom över en satt jag och min kompis Gry och grät och skrattade om vartannat i bussen.


Samma dag som resan påbörjades besökte vi en liten mysig ganska klassisk visningsträdgård. I Hartley Wintney i det engelska grevskapet Hampshire ligger trädgården West Greenhouse Garden.

West Greenhouse tillhör en 1700-tals anläggning med mycket historia. 1957 lämnades området över till National Trust.

1990 slår IRA ner en bomb som åstadkommer skador på området och National Trust funderar på att lägga ner trädgården. Men efter beslut valde de att restaurera området och den nuvarande ägaren Marylyn Abbott tar över trädgården. Nu drivs trädgården som en privat anläggning och har klättrat upp till att platsa bland Englands topp 50 trädgårdar till antalet besökare.

Mer information om West Green house och dess även kända operaföreställningar hittar ni här!

















Må väl!
Kramar





P.S Alnarp är inte så långt borta, och jag har sökt in till en magisterutbildning och lite blandade kurser, så helt borta är det inte!

onsdag 19 maj 2010

England i morgon!

Äntligen börjar det dra ihop sig. I morgon åker jag till England med skolan och avnjuter en mängd vackra trädgårdar! Om askmolnet håller sig borta!! Har haft fullt på sista tiden med skolarbete och en artikel från Trelleborgs allehanda. Tänka fotografera av den och lägga upp här men har tyvärr inte fått något ex i handen än. Men det kommer!

Istället lägger jag upp bilder från ytterligare en trädgård vi besökte förra året. Detta är Hestercombe garden. De höll på att bygga om en del när vi var där men vissa delar var väldigt fina! Den formella trädgården, som skapades 1904-1908, anses vara den finaste exempel på det arbete som utförs av det berömda partnerskap Edwin Lutyens och Gertrude Jekyll. Lutyens skapade de arkitektoniska formerna och Jekyll skapade planteringarna. Jekylls sätt att använda sig av växter i graderade färg till sina planteringar i har dominerat trädgård design under de senaste hundra åren och givit inspiration till många kommande trädgårdsdesigners. För mer information om Hestercombe titta här! och för att läsa mer om Gertrude Jekyll titta här!

Tyvärr var inte rabatterna i det toppskick de säkert är under högsommaren eftersom vi var där rätt tidigt i maj. Men bilderna kan man njuta av ändå!





Erigeron karvinskianus - murbinka


Wisteria sinensis - blåregn


Clematis montana - Klematis




Kramar




tisdag 4 maj 2010

Workshop på härliga Wanås!

Förra veckan var vi med skolan på Wanås och hade workshop. En del av sommarens utställning heter Staden växer - Gröna kvarter. Det var ett par klasskompisar och några från året under oss som har skrivit sina uppsatser kring detta temat som sen presenteras med planteringar på Wanås. Det var där vi klasskompisar fick rycka in! I två dagar (4 dagar men två grupper) fick vi plantera och snickra för att få ihop deras små idé/visningsträdgårdar. En artikel från Kristianstadsbladet om projektet och bilder från när vi var där och planterade finns här!

Vernissagen äger rum den 16 maj kl 14!

I parken (eller är det en skog?) runt Wanås finns en stor samling konst. Här strosar man runt i konstparken och märkliga saker dyker upp lite här och var! Detta är ett perfekt utflyktsmål måste jag säga! Några av alla de konstnärer som har sina verk här är Anne Thulin, Filippa Barkman, Roxy Paine mfl. Mer information om själva Wanås slott finner ni här och information om årets utställning finns här! Parken har öppet året om men under våren och sommaren håller de vissa byggnader öppet!

Familjen Wachtmeister enkla boning


Delar av godset


vår!



vitsippor!






den röda bollen i trädet är en nyhet i konstsamlingen för året



Staden växer... massor att plantera!



flitiga händer



här anlägger vi en äng!



jag i parken med ett av alla konstverk i bakgrunden

kram från mig!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails