tisdag 17 augusti 2010

Färgglatt bladverk!

Eftersom jag får en hel del "googleträffar" på min blogg efter att ha nämnt och lagt upp en bild på en papegojamarant så tänkte jag skriva ihop lite mer fakta och lägga upp några nya bilder på denna färgglada bladväxt!


Papegojamaranten Amaranthus tricolor är en släkting till den mer vanligt förekommande rävsvansen Amaranthus caudatus. Skillnaden är ganska given, rävsvansen får blommor i långa hängande klasar som påminner om en rävsvans. Papegojamarantens odlas inte för dess blommor, utan för dess färgglada bladverk.

Släktet Amaranthus är för oss ettåriga och används i äldre trädgårdar i klassiska sommarblomsterplanteringar för att skapa lite höjd. Papegojamaranten har ett buskigt växtsätt och blir ca 1 m hög och 45 cm vid. Det är en växt som står långt in på höstkanten! I Alnarps sommarblomsterssortiment kan man beskåda denna annorlunda skönhet.


Amaranthus tricolor 'Joseph's Goat'


Amaranthus tricolor


En annan färgglad bladväxt som är värd att nämna är palettbladen, Solenostemon scutellarioides. Även denna bladväxt har hängt med i många år. Palettbladen är i vårt klimat en ettåring som står sig bra tills frosten, men går även att vinterförvara inomhus och blir där med flerårig. Den blommar med små blommor i vitt eller blått men odlas främst för bladverket. Denna passar bra på balkonger, i krukor, rabatter och som inomhuskrukväxt. Finns i mängder med olika färger, bladstorlekar och kombinationer.


Solenostemon scutellarioides 'Peters Wonder'


1. & 2. 'Saturan' 3. 'Malibu red' 4. 'Combar'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails