lördag 30 april 2011

Grön rehabvåg genom Sverige, utbildningen fick besök av Sydsvenskan!


Alnarps rehabträdgård
Så ännu en skolvecka avklarad! Vi har haft massa intressanta föreläsningar och studiebesök. En dag när vi var på Alnarps rehabträdgård och fick föreläsning av en Arbetsterapeut där och testa på en övning var Sydsvenskan där och gjorde ett reportage om Alarps rehabträdgård och skrev även om vår utbildning. I Lundaupplagan var mina händer visst med på bild, men Malmödelen såg annorlunda ut och där var jag inte med. Om oss studenter och det vi gjorde den dagen stod det följande:
Studenter på magisterprogrammet Natur, hälsa och trädgård blir viktiga som projektledare när trädgårdsterapin från Alnarp ska tas i praktiskt bruk i kommuner och vårdregioner runt om i landet Just denna dag sysslar studenterna med trädgårdsterapins grundläggande miljöpsykologi. Det handlar om att ta fram de olika sinnenas reaktioner på vad trädgården kan erbjuda. Redskapet är lera – en naturlig komponent i trädgårdsarbetet. Med slutna ögon formar gruppens medlemmar lerklumparna i sina händer. Det känns, blundas, knådas, bearbetas och funderas. Resultatet kan bli föreställande – eller helt nonfigurativt. I slutet av övningen skriver var och en en bit lyrik kring det som skapats. Känselintrycken knyts till både kreativitet och intellekt.
– Medan händerna jobbar får huvudet vila och tankarna komma och gå, säger Liselotte Lindfors.
Andra sinnen kräver andra kurer – varje stress och utbrändhet kräver sitt. Rehabträdgården på Alnarp har mycket att erbjuda. (för att läsa hela artikeln klick här och här för den relaterande artikel "Vi är faktiskt bäst i världen" om Patrik Grahn och trädgårdsterapin i Alnarp)
Växthus i rehabträdgården


 I den restorativa delen finns en damm

Väcker de självläkande krafterna

Alnarpsmetoden bygger på vetenskapliga kunskaper om hjärnans och kroppens svar på stress.
Den vänder sig i första hand till personer med starka stressrelaterade besvär.
Syftet är att stärka individens möjligheter och motivation att återgå till arbete, fungera i vardagen och hantera stress.
Detta ska ske genom återhämtning, ökad självkänsla, bättre vanor och rutiner i det dagliga livet och insikt om hur man fungerar i en arbetssituation.
Veckoschemat innehåller bland annat arbetsuppgifter i trädgården och hantverksaktiviteter med trädgårdsanknytning.
Bildterapi och symboliska aktiviteter i naturen ingår också i programmet, liksom avslappningsövningar, sjukgymnastik och kontakter med psykoterapeut.
Till Alnarp kommer man på remiss från läkare. De flesta patienterna är kvinnor.
Rehabiliteringen pågår under tolv veckor (34 halvdagar) med en succesiv in- och utslussning. 


Den gröna rehabvågen rullar

SLU Alnarps rehabiliteringsträdgård och forskning har börjat väcka allt större uppmärksamhet både nationellt och internationellt.
Alnarps forskning är idag riksledande när det gäller naturens roll för livskvalitet och hälsa.
Konceptet att förena medicin, sjukgymnastik, arbets- och psykoterapi med landskapsarkitektur, miljöpsykologi och traditionell trädgårdsterapi har blivit en föregångare.
Flera landsting, bland annat Västra Götaland och Södermanland, bygger upp rehabiliteringsträdgårdar med Alnarp som förebild. 





Vårblomning i Alnarps rehabträdgård




Ta hand om er!
Kram



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails