måndag 14 mars 2011

Trädgårdsingenjören tipsar: vad gör man en gråmulen dag?

Dagar som denna när det bara är grått ute och man vet inte om det är vinter eller vår, det är varken kallt eller varmt, solen tycks ha tagit semester, och all växtlighet väntar på att få knoppar som spricker upp, det är bara grått helt enkelt... Ja precis dessa dagar, när man har brist på energi så finns det faktiskt gröna atmosfärer där man kan ladda sina batterier.

Ett tips är Glyptoteket i Köpenhamn, här man man dels titta på konst men även få en energiboost bara genom att vistas i Glyptotekets inomhusträdgård. Här finns ett litet café där man mitt bland höga palmer kan sitta och smutta på sin kaffe och drömma sig bort.











Bild: Copenhagen Unlike

En privat konstsamling
Glyptotek grundades av bryggaren Carl Jacobsen (1842-1914), som skapade en av de största privata konstsamlingar. Den var uppkallad efter sitt bryggeri, Ny Carlsberg, med tillägget "Glyptoteket", som betyder skulptursamling.

Antik och modern konst
Carl Jacobsen intresse var också franska och danska konst och antik konst från kulturer runt Medelhavet. För att säkerställa uppbörd framtida gav Carl Jacobsen och hans fru Ottilia allmänheten respektive 1888 och 1899.

En plats för upplevelser
Glyptotek måste vara en plats för upplevelser. Den unika miljön med Winter Haven, Henning Larsens byggnad till de franska konstsamling (öppnas 1996) och Café Glyptoteket varje bidra till en vacker inramning för konst-och kulturupplevelser av hög kaliber.
Sedan 1996, svävade de Glyptotek närvaro runt 350.000, vilket gör den till en av de mest populära konstmuseer i Danmark.
(text Glyptotekets hemsida)



(bild) Glyptoteket
Just nu på Glyptoteket
Edgar Degas: Studier i bronze







P.S. Läs även mitt Köpenhamnstips om vad man gör en regnig dag här!

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails