lördag 18 december 2010

Underbara england del 7! The Wildeside



Åker man till England för att titta på trädgårdar finns det ställen man inte bör missa, för mig är Keith Wiley och hans trädgård The Wildside ett måste. Att höra hur han på sitt passionerade sätt byggt upp sin trädgård endast tillsammans med sin fru Rose, genom att gräva med en liten minigrävmaskin och skapa vallar med sidor i olika vädersträck för olika växtförutsättningar. När han planterar växterna leker han med färger, kombinationer och perspektiv.

Keith Wiley var trädgårdsmästare / chef The Garden House, en visningsträdgård i utkanten av Dartmoor i sydvästra England, mellan 1978-2003, där han skapade "en av de mest spännande och innovativa trädgårdar i Storbritannien idag" efter en tvist med en ny ledning beslutade Keith för att lämna trägården för att bygga upp sin egen. Endast någon kilometer bort köper han en bit mark och börjar sitt skapande.

Keith är en förespråkare för en "ny naturalism" i trädgården, han strävar efter att skapa harmoni med naturen, vilket gör att växterna trivs lika mycket som de skulle i det vilda. Han tar inspiration från naturlandskap till att skapa områden för utplantering i sina trädgårdar som inspirerats av sevärdheter från hela världen.


En liten bit "orginalmark"
är sparad mitt i trädgården


Keith berättar om sitt skapande


en bit av The Wildeside


Att plantera små japanska lönnar
högt upp får dem att se stora ut






Här ser man tydligt hur Keith har grävt sig ner i marken och skapat vallar,
här en bit av ett kommande självgående dagvattensystem.







Jag har besökt trädgården två gånger och man ser verkligen att den är under utveckling, dels tillkommer massa nya delar men man ser även hur perennerna "tjockar till sig" och det blir tätare och frodigare!

Det finns även en nyare del, en mer medelhavsträdgård som är under utveckling. Under uppbyggnadsprocessen av den biten följde Channel 4 arbetet och skapade en dokumentär. Jag kan även rekommendera Keith bok 'On the wild side experiments in new naturalism' där han delar med sig av sina växtupplevelser från några av hans resor runt om i världen.


Kramar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails